Za zlewozmywak zapłacisz od kilkuset do kilkunastu tysięcy złotych. Z czego wynika tak duża rozbieżność cen i na jaki sprzęt warto postawić?
Wybierając zlewozmywak do kuchni warto spojrzeć nie tylko na cenę, ale przede wszystkim skupić się na tym, jaki tryb życia prowadzimy. Czy w naszej kuchni znajdzie się zmywarka, czy często gotujemy, a może wręcz przeciwnie – raczej jesteśmy gośćmi we własnym domu. Istotny jest zarówno materiał wykonania, który będzie decydował o trwałości zlewozmywaka, jak i kolorystyka dobrana do stylu kuchni.
Zlewozmywak jedno- czy dwukomorowy?
Na rynku znajdziesz zlewozmywaki o każdej możliwej wielkości. Są opcje jednokomorowe, jak i półtorakomorowe, dwukomorowe, a nawet większe.
Zlew jednokomorowy: poleca się w kawalerkach oraz w mniejszych mieszkaniach, w których jest zmywarka.
Zlew półtorakomorowy: świetne rozwiązanie przydatne, gdy zmywamy ręcznie, np. sztućce, czy chcemy wypłukać warzywa i owoce.
Zlew dwukomorowy: z ociekaczem, przyda się dużej rodzinie.
Oprócz wielkości zlewozmywaka, trzeba też przemyśleć sposób jego montażu. Obecnie najbardziej trendy są modele podwieszane (podblatowe) oraz z widocznym frontem.
Z jakiego materiału zlewozmywak?
Najtrwalszym materiałem wykorzystywanym przy produkcji zlewozmywaków jest granit. Ten kompozyt składający się z mieszanki zmielonych minerałów, skał i żywicy, wykazuje się bardzo dużą trwałością.
Alternatywą jest stal szlachetna, rozwiązanie znane od lat. Taki zlewozmywak jest odporny na wysokie temperatury, kwasy i zabrudzenia, jednak stylizacyjnie nieco odbiega od dzisiejszych trendów – choć, odpowiednio zaaranżowany może dobrze wyglądać w kuchni w stylu industrialnym.
Nadal w modzie jest ceramika, choć to rozwiązanie, ze względu na delikatną strukturę, raczej sprawdza się w kuchniach stylizowanych, rustykalnych i retro.
Na rynku pojawiają się także inne materiały – np. szkło hartowane. Zlewozmywak wykonany z tego surowca prezentuje się wyjątkowo stylowo i nowocześnie. Dodatkowo można spotkać także zlewy wykonane z tworzyw sztucznych, takich jak np. silduran, tekalon czy makrolon. Ich cechą jest gładka w dotyku struktura, ale i delikatność sprawiająca, że nie są polecane do domów, w których zlew jest często używany.
UWAGA!
Wybierając kolor zlewozmywaka warto wiedzieć, z jaką wodą będzie mierzyć się materiał. Im woda jest twardsza, tym zawiera więcej wapnia, który osadza się na dnie komory zlewu, pozostawiając białe zacieki.
Do walki z odpadami – młynek
Sposób na łatwe pozbywanie się bioodpadów? Bez przeciekających worków i brzydkich zapachów z kubła na śmieci? Rozwiązaniem jest młynek w zlewozmywaku. Taki sprzęt przerobi odpady na drobne cząstki, które następnie spłyną do kanalizacji.
-
Zalety młynka w zlewozmywaku kuchennym:
- Czystość i higiena w kuchni
- Brak problemu z magazynowaniem bioodpadów
- Brak problemu z brzydkimi zapachami w kuchni
- Ograniczenie wyjść do śmietnika
- Ekologia poprzez zmniejszenie liczby odpadów na wysypiskach śmieci
Co zmielisz w takim młynku?
– resztki z obiadu
– pozostałości z ryb
– skórki owoców
– skorupki jajek
– obierki z warzyw
– torebki od herbaty
– niewielkie kości
– łupinki orzechów
Czy takie młynki są bezpieczne? Jak najbardziej tak. Wbrew pozorom, nie mielą, ale bardzo dokładnie rozdrabniają reszty spożywcze na kilkumilimetrowe cząstki. Nie ma tutaj noża, jest za to tarcza, która obracając się z dużą prędkością, radzi sobie z przerabianiem bioodpadów na takie elementy, które mogą spłynąć do kanalizacji.
Zmywarka znajduje się w wielu polskich domach. Nie oznacza to jednak, że wybór zlewozmywaka nie jest istotny. Wręcz przeciwnie. To nadal urządzenie niezbędne, które powinno służyć przez lata, a przy tym – dobrze wyglądać.