Wyspa kuchenna to marzenie wielu Polaków. Niestety nie od dziś wiadomo, że spełnić swoje marzenia nie jest wcale tak prosto – szczególnie, jeżeli w grę wchodzą kwestie związane z urządzaniem wnętrz. Nie warto się jednak poddawać! Poniżej podpowiadam, jakich błędów należy się wystrzegać przy projektowaniu własnej wyspy kuchennej.
Posiadasz kuchnię o dużym metrażu? W takim razie powinieneś rozważyć instalację wyspy kuchennej. Wyspa kuchenna to niezwykle funkcjonalne i modne rozwiązanie. Niestety jej bezbłędne zaprojektowanie nie należy do łatwych – nietrudno popełnić przy tym gafę, która będzie nas później prześladowała za każdym razem, gdy tylko zechcemy skorzystać z kuchni. Na jakie najczęstsze błędy powinniśmy uważać?
#1. Za mało miejsca wokół wyspy
Często spotykanym błędem przy projektowaniu wyspy kuchennej jest jej złe zlokalizowanie. Aby wyspa była w pełni funkcjonalna, musi mieć nie tylko odpowiednie wymiary (nimi zajmę się za chwilę), ale również wolną przestrzeń wokół niej. To bardzo ważne, by wyspa w żaden sposób nie utrudniała komunikacji w kuchni czy swobodnego otwierania szafek! Ile miejsca należy zostawić? Generalnie im więcej, tym lepiej, ale przyjmuje się, że wyspa kuchenna powinna być oddalona od ściany i sprzętów kuchennych przynajmniej o 60-90 cm – taka odległość umożliwi wygodne poruszanie się w kuchni i pozwoli na bezkolizyjne otwieranie lodówki.
#2. Stawianie wyspy w małej kuchni
Wyspa kuchenna to bardzo wygodne rozwiązanie, ale przeznaczone wyłącznie dla właścicieli kuchni o dużym metrażu (powierzchnia minimum 15-20 m²) lub posiadaczy mieszkań, w których kuchnia jest otwarta na salon czy jadalnię. Jeżeli dysponujemy wyłącznie małą, zamkniętą kuchnią, to najlepiej zrobimy, jeżeli po prostu zrezygnujemy z wyspy – w tego typu pomieszczeniu nie zda ona egzaminu i będzie jedynie zawadzać.
#3. Nieodpowiednia wysokość blatu
Optymalna wysokość szafek kuchennych razem z blatem wynosi od 85 do 90 cm. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że są to wartości dostosowane do osób o średnim wzroście. Jeżeli należymy do osób wysokich, to przed podjęciem ostatecznej decyzji powinniśmy przez jakiś czas popracować przy blacie kuchennym o standardowej wysokości, żeby na własnej skórze sprawdzić, czy taka wysokość nam odpowiada. Uwaga: wysokie wyspy (100-110 cm) mogą sprawiać wrażenie nieproporcjonalnych i masywnych, więc część osób decyduje się na wyspy kuchenne o dwóch poziomach blatów. W takiej sytuacji jeden z nich służy do pracy, natomiast drugi do spożywania posiłków.
#4. Brak okapu nad wyspą
Jeżeli planujemy umieścić na naszej wyspie płytę grzewczą – indukcyjną lub ceramiczną, to powinniśmy pamiętać o trzech rzeczach. Po pierwsze: po bokach płyty należy zostawić około 30-40 cm blatu roboczego. Po drugie: płyta grzewcza nie powinna znajdować się przy krawędzi blatu z drugiej strony wyspy, gdyż sprzyja to poparzeniom. Po trzecie: nad wyspą z płytą grzewczą koniecznie powinien znaleźć się okap kuchenny, który skutecznie wyeliminuje z kuchni nieprzyjemne zapachy, dym oraz nadmierną wilgoć.
#5. Niedopasowanie aranżacyjne do reszty wystroju
Właściwe zaprojektowanie wyspy kuchennej nastręcza wielu problemów. Dzieje się tak dlatego, że wyspa jest elementem, który należy jednocześnie do dwóch wnętrz: kuchni i pokoju dziennego. Ma zatem dwoisty charakter. Z jednej strony to pewnego rodzaju łącznik, a z drugiej element, który wyraźnie oddziela strefy o odmiennym przeznaczeniu. Dlatego wyspa kuchenna powinna komponować się z całością przestrzeni. Problem pojawia się wówczas, gdy w części kuchennej i wypoczynkowej zastosowaliśmy odmienne style – w takiej sytuacji wyspa powinna nawiązywać do obu z nich.