Przedstawiamy Państwu prawdziwą awangardę:

https://perfectspace.pl/realizacje/2/

Inwestorzy – przedstawiciele pokolenia 30latków nie lubią nudy. Nie chcieli więc mieć szablonowego wnętrza, tworzonego na podstawie inspiracji znalezionych w Internecie, bądź u znajomych. Mieszkanie z założenia miało być inne niż większość tego co widzieli do tej pory. Dlatego też położyli duży nacisk na indywidualny charakter projektowanej przestrzeni, odzwierciedlający ich styl życia. W pierwszym, ogólnym założeniu apartament miał być mieszanką stylów, faktur i kolorów, przy zachowaniu oczywiście spójnej koncepcji całości wnętrza.

Na spotkaniu z projektantem, w trakcie porządnej burzy mózgów, stanęło także na skojarzeniu, iż wystrój salonu powinien być podobny do modnego klubu muzycznego, przepełnionego, światłem, dobrymi drinkami i miejscem na zapisanie menu J Do części „klubowej” miała także przynależeć mała, klimatyczna łazienka, a wystrój sypialni i drugiej łazienki – w założeniu miał być ciepły i zachęcający do wypoczynku.

To ciężkie wyzwanie udało nam się zrealizować dzięki postawieniu na bardzo nietypowe rozwiązania. W trakcie spotkań klienci zdecydowali się więc na zastosowanie technologii takich jak posadzki z żywic epoksydowych, łączone z dębowym parkietem, wielobarwne oświetlenie LED RGB czy wreszcie system nagłośnienia wielopokojowego SONOS. Całość apartamentu, chociaż znajduje się on na nowym, modernistycznym osiedlu, otrzymała zatem oprawę a’la neo-loft, z kilkoma podrasowanymi szczegółami.

W połączeniu z dobranymi materiałami wykończeniowymi apartament ten stanowi wnętrze, które jest przede wszystkim wesołe i zachęca do spędzania czasu w gronie znajomych, zarówno na przyjęciach dużych, jak i tych bardziej kameralnych.

 

Kolorystyka

Wnętrze, oprócz swojej oryginalności pozostaje wnętrzem ciepłym w odbiorze. Jest to zasługa właścicieli którzy wypełnili je ogromną ilością książek i przeróżnych kolekcji (komiksy). Duży wpływ ma tu też ocieplenie całej kompozycji kolorystycznej sporą ilością elementów drewnianych, takich jak fronty meblowe i podłoga. Ściana wykonana ze starej cegły z oryginalnymi przekręcanymi włącznikami „jak ze stodoły” również nadaje charakterystycznego neo-loftowego klimatu. Warto także zauważyć iż mieszkanie ma zrobiony bardzo widoczny podział na część „pół industrialną” (salon/kuchnia/łazienka/gabinet/biblioteka), oraz po prostu ciepłe wnętrze mieszkalne (większa łazienka, sypialnie). W sypialni zrezygnowano z żywicy i na całej podłodze położona jest klasyczna dębowa deska drewniana. W połączeniu z „salonową” cegłą wyszedł efekt ciepłego wnętrza, zapewniającego przyjemną atmosferę i miły kontakt z drewnem o poranku J

Materiały

Prace wykończeniowe trwały trzy miesiące. W tym czasie użyto całej gamy różnorakich materiałów wykończeniowych. Największym wyzwaniem okazało się przygotowanie podłogi. Zdecydowanie największą i najbardziej reprezentacyjną część zajmuje żywica epoksydowa w kolorze białym, odcień pół-mat. Bardzo nietypowym rozwiązaniem jest tutaj łączenie żywicy z podłogą drewnianą w salonie (zazwyczaj łączy się takie materiały w drzwiach, tutaj zaś mamy linię idącą wzdłuż całego kącika TV). Idealne wykonanie połączenia tych dwóch skrajnie różnych materiałów okazało się prawdziwym wyzwaniem dla wykonawców, samo dopracowanie idealnego spojenia zajęło dwa tygodnie ostrych zmagań. Efektem jest podłoga drewniana praktycznie „zatopiona” w żywicy, przejście nie ma progu ani różnic wysokości, efekt jest naprawdę niezwykły. Ponadto korzystano z płytek z kolekcji Zień Londyn, innych płytek z kolekcji Tubądzin, tapet fakturowanych, i bardzo wielu elementów stolarskich, wykonywanych oczywiście na zamówienie.

Technologia

Jak na XXIw. przystało apartament został wyposażony w sporo interesujących rozwiązań technologicznych. Najciekawszym jest system nagłośnienia wielopokojowego, dzięki niemu możemy w każdym pomieszczeniu odtwarzać muzykę ze swojej audioteki, smartfona lub radia internetowego. Cała sieć łaczy się bezprzewodowo, tylko główna stacja wymaga podłączenia do internetu. Wedle porzekadła iż telewizor w sypialni zabija pożycie właściciele zdecydowali się na zainstalowanie tam kina domowego z projektorem. W salonie zaś znalazł się telewizor, klasyczny sprzęt stereo i centrum domowej rozrywki (konsole) podłączone do sieci multiroom.

Sypialnia

To pomieszczenie z założenia miało być przytulne, wyposażone w oświetlenie do czytania, pojemne szafy i system kinowy. Mamy więc tutaj dębową podłogę, szafy z dębowymi okleinami (przetykane lustrami i białymi elementami), delikatną ilość czerwonej cegły z salonu, podświetlanej ciepłą listwą LED – RGB, oraz kino domowe i wyjście na prywatny balkon. Całości klimatu dopełnia panorama mazurska, sfotografowana podczas jednej z wycieczek. Warto podkreślić iż sypialnia może być podświetlana tylko bocznymi listwami LED wzdłuż linii cegieł, może więc być po prostu biało, na życzenie niebiesko, lub nastrojowo czerwono J

Łazienki

Podjęto decyzje o wyodrębnieniu dwóch łazienek, w założeniu jednej z duża kabiną prysznicową wykonywaną na zamówienie (150×80), drugiej zaś z dużą wanną (180×60).

Pierwsza łazienka przyległa jest do salonu, musiała więc być wykończona równie awangardowo. Tutaj zdecydowano się na płytki Zień – kolekcja London, czarną miskę ustępową i umywalkę, szafkę łazienkową w czarnym kolorze i bardzo dużą ilość luster. Centralne miejsce w tej łazience zajmuje reprodukcja sławnego plakatu Rolling Stones – z trasy koncertowej „forty licks”. Plakat wtopiono i zaizolowano pod prysznicem w systemie nadruku na szkle.

Druga łazienka wykonana jest w klimacie ciepłym z założenia (przylega do sypialni), użyte więc zostały płytki z harmonijnymi wzorami liści z wtopionymi perłami. Całości dopełnia dębowa zabudowa pralki (obok jest mini-cargo na ubrania), duża szafka umywalkowa, biała toaleta z bidetką. Centralnym punktem jest tutaj ogromna wanna, przy której wystarczy postawić kilka świeczek, by wnętrze zamieniło się w domowe SPA.   Ciekawostką jest również szafka górna, łącząca dwie łazienki – dzięki temu można dokonywać wymian wszelkich środków , bez konieczności udawania się do schowka w którejś z toalet.

Kuchnia

Właściciele zdecydowali się wykończyć blaty kuchenne w białym lakierze, w którym „zatopiono” dwie duże dębowe deski do krojenia. Rolę kuchennego backsplash pełni tutaj czarne, klasyczne szkło. Bardzo dużą ciekawostką jest umieszczenie dwóch lodówek obok siebie, drzwiami do siebie. Właścicielom bardzo zależało na lodówce side-by-side, jednak naruszałoby to integralność projektu, po konsultacjach zdecydowano się więc na zabudowę dwóch lodówek obok siebie – mają one wszystkie zalety jednej dużej, a dodatkowo są schowane w meblach. Nad blatem kuchennym króluje ogromny 6-filtrowy okap, który dodaje nieco modernistycznego uroku całości. Warto także wspomnieć o dwóch dużych, dębowych deskach do krojenia, które zostały „wtopione” w biały lakierowany blat. Efekt jest powalający. Tuż obok kuchni, przy wejściu do mieszkania, zamalowano jedną ze ścian farbą tablicową z wkładką magnetyczną – można na niej zapisywać listy zakupów, rzeczy do zapamiętania, a na przyjęciach rozpisać menu, bądź dać gościom pole do po(d)pisu. Tablica robi furorę wśród wszystkich znajomych.

Salon

Salon to centralna część tego mieszkania, to z niego odchodzą drogi do sypialni, bądź w drugą stronę – do gabinetów i bibliotek. Integralne części salonu to część jadalna, część bawialna, część barowa.

W części barowej do dyspozycji korzystających mamy 2 stołki barowe. Siedzimy przy podświetlanym nadruku na lustrze – grafice Pixel – Art robionej na specjalne zamówienie właściciela (połączono 3 miasta z grafiki E-Boy; Rio, LA, NY). W obrazek można wpatrywać się miliony razy, a zawsze znajdzie się jakiś wart odnotowania szczegół.   Część bawialna, z telewizorem, wyłożona jest podłogą drewnianą. Wszystkie instalacje mieszczą się na małym jamniku, obok zaś postawiono lekko schowaną, bardzo pojemną szafę na płyty, gry i filmy. Część jadalna to stół oświetlany przede wszystkim 3 bombami z akcesoryjnymi czerwonymi kablami, duża powierzchnia czerwonej cegły, oraz podświetlane szafki alkoholowe. Cały salon, praktycznie od wejścia do mieszkania ma umieszczoną pod sufitem półkę biblioteczną, idącą wzdłuż ścian i podświetlaną listwami LED. Potęguje to tylko wrażenie jakie robi to pomieszczenie.   W korytarzu do sypialni na ścianach właściciel powiesił kolekcjonerskie wydania posiadanych komiksów amerykańskich, które tylko wzmagają kolorowy, fajny klimat.

Przedpokój

W przedpokoju znalazło się miejsce na 6 pojemnych szafek na buty i wieszaki. Szafę garderobową, z powodu braku miejsca, przeniesiono 2 metry dalej, do biblioteki.

Gabinet

To miejsce pracy wyposażone w białe lakierowane biurko i mnóstwo szafek na segregatory, dokumenty i in. Tutaj też znalazło się miejsce na wymarzoną szafę właściciela z miejscem na wszystkie niepotrzebne szpargały, których żal wyrzucić – masywną konstrukcję głębokości jednego metra, z wielkim napisem „przyda się” na jej froncie.

SUM-up

To mieszkanie było ogromnym wyzwaniem – jak zrobić, żeby nie przesadzić, nie „naćkać”? Jesteśmy pewni, że udało nam się to 100%, a stworzone miejsce ma swój niepowtarzalny klimat. Zapraszamy do zapoznania się ze zdjęciami.

Opublikowano sobota, 24 maj 2014 przez Maciej Balcerek
avatar
Chief manager / supervision Skills: prawo, sprzedaż, opiniowanie i pełna obsługa nieruchomości, logistyka,negocjacje, umowy, odpowiedzialność za misję firmy, ostatnie słowo.

Zostaw odpowiedź