17 listopada 2017

Architekt wnętrz radzi: jaki materiał na blat kuchenny wybrać?[:en]Interior designer advises: how to choose the right kitchen countertop?

Blat to najczęściej używana, a zarazem największa pozioma płaszczyzna w kuchni. Dlatego architekci wnętrz przy wyborze blatu dążą do osiągnięcia kompromisu pomiędzy walorami estetycznymi a funkcjonalnością.

Drewniany blat kuchenny wedlug architekta wnetrz dobrze sie prezentuje ale jest malo odporny na uszkodzenia

Wybór blatu jest uzależniony od sposobu oraz intensywności użytkowania pomieszczenia. Materiały powinna cechować wysoka odporność zarówno na uszkodzenia chemiczne, jak i mechaniczne. Kuchnia to przecież także z wysokie temperatury i wilgotność.

  • Drewno w aranżacji wnętrza kuchni

Drewniane elementy cieszą się we wnętrzach niezmienną popularnością – nie inaczej jest w przypadku blatów, które dzięki szlachetnemu, naturalnemu wyglądowi tworzą klimat kuchni. Projektanci zalecają stosowanie gatunków egzotycznych (teak lub merbau) oraz twardych gatunków rodzimych (jesion, buk lub dąb); więcej na temat gatunków drewna pisaliśmy we wpisie: drewno w aranżacji wnętrz – rodzime czy egzotyczne? I choć blaty drewniane należą do najbardziej efektownych, to w przeciwieństwie do blatów kamiennych, nie są tak odporne na uszkodzenia, wysoką temperaturę i wilgotność. Ponadto wymagają one odpowiedniej impregnacji i pielęgnacji; konieczne może okazać się coroczne olejowanie.

Drewniany czy drewnianopodobny blat kuchenny - jak twierdzi architekt wnetrz coraz trudniej rozpoznac solidne materialy

  • Kamień w aranżacji wnętrza kuchni

Nie trzeba posiadać wieloletniego doświadczenia architekta wnętrz, żeby samemu dojść do wniosku, że blaty kamienne to inwestycja na lata. Nie tylko należą one do najbardziej wytrzymałych, ale także nadają wnętrzom awangardowego wyglądu oraz gwarantują odporność na uszkodzenia i wysokie temperatury. Nie wymagają przy tym tak intensywnej impregnacji jak blaty drewniane. W kuchni doskonale sprawdzą się m.in. granit, trawertyn lub marmur. Granit to materiał o najlepszych parametrach technicznych. Blaty kamienne są jednak ciężkie i twarde, a co za tym idzie – także trudne w obróbce. Ich wymiarowanie wymaga ogromnej precyzji. Mankamentem jest także wysoka cena.

Kamienny blat kuchenny to wedlug architekata wnetrz solidny material, ktoremu niestraszny zaden sprzet kuchenny

  • MDF, laminat (płyta wiórowa) w aranżacji wnętrza kuchni

Klienci coraz częściej stawiają na pragmatyzm. Blaty z MDF i płyty laminowanej do złudzenia przypominają efektowne, naturalne materiały. Do ich zalet należy niska cena oraz szeroki asortyment dostępnych wzorów, kolorów i faktur. Cechuje je relatywnie wysoka odporność na wilgotność i uszkodzenia, sprzyjają też bieżącemu utrzymaniu czystości. Niemniej architekci wnętrz ostrzegają, że są to jedne z najcieńszych blatów, a poza tym nie wykazują dużej odporności na wysoką temperaturę. W razie wystąpienia zarysowań, nie mamy możliwości ich naprawy.

Blaty z mielonych kamieni naturalnych są bardziej plastyczne niż blaty kamienne, a przy tym cieplejsze w dotyku. Znajdą zastosowanie zarówno w klasycznych, jak i nowoczesnych aranżacjach. Jednocześnie zachowują wysoką odporność na uszkodzenia oraz wysoką wilgotność. Do najpopularniejszych należą corian, kerrock, i tzw. solid surface.

Plyta mdf, wiorowa to wedlug architekta wnetrz najczesciej stosowany material na blat kuchenny

  • Metal w aranżacji wnętrza kuchni

Blaty metalowe sprawdzą się nie tylko w lokalach użytkowych, ale także w nowoczesnych, minimalistycznych aranżacjach. Stal nierdzewna gwarantuje odporność na wysokie temperatury. Dzięki właściwościom antybakteryjnym jest to też jedno z najbardziej higienicznych rozwiązań. Eksperci wyróżniają blaty polerowane, matowe i ryflowane. 

Blat kuchenny z kamienia to wedlug architekta wnetrz inwestycja na dlugie lata

  • Szkło w aranżacji wnętrza kuchni

Bardzo efektownie prezentuje się blat szklany, a przy okazji gwarantuje odporność na uszkodzenia, wilgotność i wysokie temperatury. Architekci wnętrz zwracają jednak uwagę na wysokie koszty takiego rozwiązania i podkreślają konieczność odpowiedniego hartowania. Jeżeli podoba Ci się szkło w kuchni, to koniecznie rozważ też szklane panele kuchenne, czyli tzw. backsplash.

[:en]

Countertop is the most used, the largest horizontal surface in the kitchen. Its choice determines the success of the arrangement. Interior designers strive to reach a compromise between aesthetic qualities and functionality.

Drewniany blat kuchenny wedlug architekta wnetrz dobrze sie prezentuje ale jest malo odporny na uszkodzenia

Kitchen worktop made of natural or synthetic materials?

The choice of the worktop depends on the method and intensity of its using it. Materials should be resistant to both chemical and mechanical damage. The kitchen is also associated with high temperatures and humidity.

  • Wood

Wooden countertops are invariably popular. Thanks to the noble, natural appearance, they create the atmosphere of the interior. Designers recommend the use of exotic species (teak or merbau) and hard native species (ash, beech or oak). Wooden countertops are one of the most impressive, but unlike stone countertops, they are not as resistant to damage, high temperature and humidity. Keep in mind, that they require proper impregnation. Annual oiling may be necessary.

Drewniany czy drewnianopodobny blat kuchenny - jak twierdzi architekt wnetrz coraz trudniej rozpoznac solidne materialy

  • Stone

Stone countertops are an investment for years. They are one of the most durable, giving the interior an vanguard look at the same time. They provide resistance to damage and high temperatures. They do not require such intensive impregnation as wooden tops. What work perfectly in the kitchen are granite, travertine or marble. Granite is the material with the best technical parameters. Stone countertops are heavy and hard and therefore difficult to work with. Their dimensioning requires a great deal of precision. Their disadvantage is also a high price.

Kamienny blat kuchenny to wedlug architekata wnetrz solidny material, ktoremu niestraszny zaden sprzet kuchenny

  • MDF, laminate (particle board)

Clients are more and more often turning to pragmatism. MDF, laminated boards resemble natural materials. They become as impressive as their natural counterparts. Their advantages include a low price and a wide assortment of available forms, colors and textures. They are characterized by relatively high resistance to humidity and damage. They help to maintain the cleanliness. In addition, they are not resistant enough to high temperatures. In case of scratches, we cannot repair them.

Plyta mdf, wiorowa to wedlug architekta wnetrz najczesciej stosowany material na blat kuchenny

  • Composites and conglomerates

Composites and conglomerates are more plastic than stone countertops and warmer to the touch. They can be used in classical and modern arrangements. At the same time they have high resistance to damage and humidity. The most popular are corian, kerrock, and solid surface.

  • Metal

Metal countertops will prove themselves not only in commercial premises, but also in modern, minimalist arrangements. Stainless steel guarantees resistance to high temperatures. Thanks to its antibacterial properties, it is one of the most hygienic solutions. Experts distinguish polished, matt and ribbed countertops.

Blat kuchenny z kamienia to wedlug architekta wnetrz inwestycja na dlugie lata

  • Glass

One of the most effective solutions is a glass top, which guarantees resistance to damage, humidity and high temperatures. Interior designers, however, draw attention to the high cost of such solution. They emphasize the need of proper hardening.

Komentarze

  • Werka

    Poruszyliście bardzo istotny temat. Przy projektowaniu mojej kuchni na samym początku liczyły się względy estetyczne, potem powoli przechodziłam do funkcjonalności. Ilość porad była niezliczona, wiele z nich dotyczyło właśnie blatu. Pojawiły się nawet opinie, że lepiej nie inwestować w solidny materiał, tylko wybrać płytę wiórową, bo nie będzie szkoda jak się zniszczy, a po paru latach wymieni się na nową. Tylko, że powiedzieć łatwo, a zrobić mały remont w kuchni to nie łatwa sprawa. Zaufałam intuicji i wybrałam blat kamienny o niejednolitym kolorze gdzie nie widać cięć noża, lekkich zabrudzeń, a nawet okruszki jedzenia nie rzucają się tak w oczy.

  • Rebecca

    Drewniany blat w naturalnym kolorze to był mój wybór. I nie zamieniłabym go na żaden inny.

  • wiewióra

    Szklanego blatu kuchennego jeszcze nie widziałam. Tam to musi dopiero widać brud. Ale jak jest szklany to przezroczysty i jakiś podkład musi być pod niego zastosowany, bo inaczej będzie widać zawartość szafek.

  • Nika

    Szklany blat drogi ale bardzo odporny na zarysowania, stłuczenie, wilgoć, wodę oraz zaplamienia. A ze szkła można wykonać blaty przejrzyste (o matowym lub piaskowanym wykończeniu) oraz kolorowe (poprzez laminowanie). Także @wiewióra nie będzie widać zawartości szafek.

  • Błażej

    A ja polecam blat z konglomeratów. Jest bardzo wytrzymały na zarysowania i wysoką temperaturę. Dodatkowo nie plami się ze względu na nieporowatą strukturę. Bez problemów można na nim kroić i stawiać gorące naczynia. Nie wierzycie? Zapytajcie swojego architekta wnętrz albo doradcy w sklepie. Tylko jest jedna wada, to jeden z droższych materiałów na blaty, cena za m2 to ponad 450 zł. Dla porównania cena blatu drewnianego dębowego to koszt około 300 zł za m2.

  • Ludwika

    Zgadzam się z powyższym. Blaty z konglomeratów są bardzo wytrzymałe. Jestem zadowolona z ich jakości, 5 lat i zero śladów użytkowania.

  • Bombadila

    Nie tylko blat jest ważny, ale i ściana nad blatem roboczym. W tekście wspomniano o backsplashu, to bardzo ekonomiczne i praktyczne rozwiązanie w porównaniu z płytkami. Warto aby obie te powierzchnie były wykonane z podobnego materiału, tak aby przy sprzątaniu nie było problemów.

  • Nona

    Dobrze wyglądają cegły na pierwszym zdjęciu. Nie mogę się dopatrzeć czy są one pokryte dodatkową warstwą (szkłem?), tak żeby nie odpryskiwały?

  • Xawery

    @Nona te cegły są za szklaną szybą, jak się przypatrzysz to widać śruby mocujące (jedna z nich znajduje się nad płytą indykcyjną). Takie materiały jak cegła należy odpowiednio zabezpieczyć przed odpryskiwaniem, zwłaszcza w kuchni. Cegła pyli.

  • Tina

    Do wszystkich nowo upieczonych właścicieli nowego lokum, z blatami jest tak, że przez pierwsze 3 miesiące dmuchamy, chuchamy aby ani jednej ryski nie było, polerujemy na wysoki połysk, równo układamy produkty na jego powierzchni. Ale czar mija. Z czasem nie będziecie zwracać uwagi na to czy kroicie na desce, czy na blacie. Rysy prędzej czy później i tak się pojawią. A o wycieraniu każdego odciska palców zapomnicie. Bez spiny. To tylko blat. W życiu są ważniejsze priorytety niż nieskazitelny blat kuchenny.

  • Pączek

    @Tina Twoja rada taka życiowa…

  • Inez

    Zauważyłam, że ostatnio w kuchniach królują białe fronty szafek z drewnianym blatem w jasnym odcieniu. Ładnie to wygląda, ale czy to praktyczne? Czy fronty szafek z czasem nie pożółcieją? A blaty się nie przetrą? Jak to wygląda z pielęgnacją i czyszczeniem blatów? Jakieś specjalne środki należy stosować?

  • Chantal

    Akurat jestem szczęśliwą posiadaczką kuchni gdzie szafki są białe a blat drewniany. Problemów z czyszczeniem nie mam. Wszystko zależy od jakości zastosowanych materiałów. Do frontów używam zwykłej ścierki nawilżanej wodą, nie ma sensu stosować środków chemicznych. A do blatu to samo, z tą różnicą że 3 razy w miesiącu nacieram do oliwą (z oliwek). Zapobiega to wysychaniu, pękaniu i przecieraniu powierzchni. W tym roku minęły 4 lata od kiedy stosuje ten patent.

  • joooahn

    Woda, ostre elementy, gorące naczynia, różne środki chemiczne – blat kuchenny ma do czynienia z wieloma czynnikami zagrażającymi jego wyglądowi i strukturze. Niestety nie da się uniknąć zniszczenia blatu, nawet gdy jest wykonany z najlepszej jakości materiału. Proces ten można jedynie opóźnić kupując właśnie bardziej wytrzymałe materiały.

  • Carmen

    Pokaż mi swoją kuchnię a powiem Ci czy dobrze gotujesz, to powiedzenie tyczy się również blatów kuchennych. Bo przecież im bardziej wysłużony blat, tym więcej ugotowanych potraw. Zadrapany, porysowany, poplamiony blat świadczy że w domu mieszka wybitna kucharka, ale czy w sensie pozytywnym czy negatywnym to już samemu trzeba się przekonać 😉

  • ixess

    Miłość do gotowania przekłada się na wygląd kuchni. Przy gotowaniu ważne są blaty kuchenne i nie chodzi tu wyłącznie o materiał z jakiego jest zrobiony. Ważna jest jego powierzchnia przekładająca się na długość i szerokość (głębokość). Sporo osób posiłkuje się dodatkową powierzchnią stołu, ale dla niektórych nawet i stół jest za mały. Przy wyborze blatu ważny jest zatem nie tylko materiał ale i jego powierzchnia. Należy uwzględnić ilość podstawowych rzeczy jakie na nim umieścimy, czyli czajnik, ekspres do kawy, półmisek z owocami, puszki na produkty, doniczki z ziołami. I biorąc pod uwagę te wszystkie przedmioty, blatu roboczego nie pozostaje wcale tak dużo.

  • Też uważam, że oprócz blatu fajną funkcję stanowi ściana nad blatem kuchennych,która jest bardzo funkcjonalna i pięknie przede wszystkim wygląda.

Zostaw odpowiedź