04 czerwca 2021

Największe błędy przy projektowaniu wnętrz – jak ich nie popełnić? CZĘŚĆ TRZECIA

Wiecie już jak nie popełnić błędów przy aranżowaniu łazienki, czas więc na kuchnię, czyli serce każdego domu. W kuchni spędzamy całą masę czasu, i to nie na relaksie, ale często na pracy. Dlatego pomieszczenie to musi być zarówno przyjemne dla oka, jak i funkcjonalne – tak, aby nic nie przeszkadzało podczas gotowania, pieczenia i przygotowania innych posiłków.

Praktyczna kuchnia to taka, po której poruszasz się bez problemu. Nie musisz pochylać się przy zlewozmywaku, nie uderzasz głową w okap, nie musisz wchodzić na krzesło, aby sięgnąć po przedmioty z najwyższej półki. Kuchnia po prostu musi być ergonomiczna, zapewniając dobre warunki do pracy, bez obciążania naszych kręgosłupów czy wzroku.

O co trzeba zadbać podczas aranżowania kuchni?

– o prawidłowe rozmieszczenie wszystkich urządzeń AGD

– o wysokość zabudowy, która powinna być dopasowana do wzrostu domownika

– o dobrą dostępność wszystkich produktów znajdujących się w szafkach i na półkach

– o optymalny układ mebli wykorzystujących nowoczesne mechanizmy

– o dobrą organizację pozwalającą na utrzymanie porządku

UWAGA!

Aby zaaranżować wygodną i funkcjonalną kuchnię, trzeba znać zasady projektowania wnętrz. Dlatego lepiej jest powierzyć te prace architektowi, który posiada odpowiedni know how i zadba o odpowiednie rozlokowanie poszczególnych stref użytkowych.

Czy znasz kod pracy w kuchni?

  1. Przynosisz zakupy, które muszą znaleźć się w lodówce
  2. Przed przystąpieniem do obróbki, produkty wyciągasz i myjesz
  3. Następnie produkty obierasz i obrabiasz (np. krojenie na blacie)
  4. Ostatnim krokiem jest gotowanie lub pieczenie

Ustawiając w kuchni ciąg komunikacyjny pozwalający wykonać po kolei wszystkie kroki kodu, ułatwiasz i uprzyjemniasz sobie pracę.

Sprawdź podstawowe błędy podczas aranżowania kuchni i dowiedz się, jak ich uniknąć!

Po pierwsze: za mało szuflad w dolnej zabudowie

Ułatwisz sobie organizację produktów i zapewnisz naturalny ruch ciała od dołu ku górze, jeżeli zadbasz o to, aby w dolnej zabudowie znajdowały się szuflady, a nie szafki z półkami. Dlaczego? Ponieważ, aby zobaczyć zawartość szuflady nie trzeba się schylać – prześledzisz to, co się w niej znajduje na stojąco, pochwalając się tylko wtedy, gdy będzie potrzeba, aby po coś sięgnąć.

Po drugie: niewłaściwie otwierane fronty górnych szafek

Zdecydowanie bezpieczniej jest, jeżeli szafki górne zamknięte będą frontami uchylnymi lub podnoszonymi do góry. Dzięki temu drzwiczki nie będą znajdować się w obszarze roboczym, a zawartość szafki – będzie lepiej odsłonięta i widoczna.

Po trzecie: zbyt niski lub wysoki blat

Możesz sprawdzić, czy blat w Twojej kuchni znajduje się na odpowiedniej wysokości – ugnij łokieć w zdjęciu, tak aby ręka była w pozycji równoległej do podłogi, a następnie odejmij 15-20 cm.

UWAGA!

Częstym rozwiązaniem w domach, w których wybór jednej wysokości blatu jest utrudniony ze względu na sporą różnicę wzrostu użytkowników kuchni, stosuje się wyspę kuchenną. Wtedy blaty mogą być na jednej wysokości, a wyspa na innej.

Po czwarte – zbyt mało miejsca do pracy

Pamiętajmy, że aby zapewnić sobie odpowiedni komfort pracy, blat roboczy musi mieć właściwą długość i szerokość. Poza tym trzeba zapewnić wolne miejsce między zlewem a płytą kuchenną. Dodatkowo szafki muszą być od siebie oddalone na tyle, aby otwarte drzwi nie blokowały się nawzajem.

UWAGA!

Kierujcie się zasadą, że im głębszy blat roboczy, tym wygodniejsze korzystanie z powierzchni roboczej.

Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu. Warto dokładnie przemyśleć jej projekt, a najlepiej powierzyć te prace architektowi zyskując gwarancję, że uzyskana przestrzeń będzie zarówno piękna, jak i cechować się odpowiednią ergonomią i wygodą podczas korzystania.

Komentarze

Ten wpis nie posiada jeszcze komentarzy

Zostaw odpowiedź

Może Cię zainteresować